Sufganiyot

r.

Sufganiyot

Znana piekarnia w Jerozolimie wytwarza ich ponad 200,000 każdego dnia począwszy od miesiąca poprzedzającego Chanukę.

  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki margaryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4-5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • dowolny dżem na nadzienie
  • Cukier puder

Wymieszaj wodę, cukier, sok i drożdże. Odstaw miksturę na 10 minut. Rozpuść margarynę i dodaj do zaczynu drożdżowego. Wbij do tego jajka, dodaj sól, Dosyp teraz mąkę mieszając I ugniatając ręką aż do uzyskania formy miękkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Zroluj ciasto w wąski wałek, pokrój go na grube plastry i odstaw powstałe kółka minimum na pół godziny do wyrośnięcia.

Smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu ok 3 minuty, przewracając ma drugą stronę. Wstrzyknij do gotowych pączków dżem I obsyp cukrem pudrem.