CZYM JEST CHAMEC I CO W NIM JEST TAKIEGO STRASZNEGO?
Chamec oznacza dosłownie „sfermentowane ziarno”. Jakikolwiek napój lub potrawa powstała na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta, czy owsa lub ich pochodnych, których nie uchroniono przed skwaszeniem lub fermentacją uznawany jest w Pesach za chamec.
Podczas Pesach, jeżeli potrawa zawiera choćby śladową ilość chamecu, nie wolno jej nam spożyć, sprzedać ani posiadać przez cały okres Święta Pesach. Jeżeli wydaje się to dziwne, należy odnieść się do kontekstu historycznego: Tej nocy, której mieliśmy opuścić Egipt raz na zawsze, mieliśmy bardzo mało czasu. Tak mało, że nie mogliśmy nawet pozwolić wyrosnąć pieczonemu chlebowi. Zdążyliśmy jedynie zapakować płaskie placki bez drożdży (bo się szybko zrobiły). W celu upamiętnienia tego zajścia, B-g nakazał Mojżeszowi zarządzić raz do roku wyczyszczenie domostw z produktów z jakichkolwiek ziaren poddanych procesom fermentacji.
BEZBOLESNE CZYSZCZENIE
Problem tkwi w tym, że nasze domy toną w rzeczach tego typu. Wygląda to więc tak, że przed Pesach dokonujemy radykalnych porządków wiosennych polegających na "destrukcji". Zatem, zanim jeszcze rozpoczniecie szaleńczą "inkwizycję" fermentu, przejrzyjcie nasze wskazówki:
* Poza zasięgiem – poza istnieniem:
Jeżeli nie jesteście w stanie sami dosięgnąć chamecu, to równie dobrze takiej rzeczy mogłoby nie być.
Trzymaj się obszarów właściwych: Przeszukać warto jedynie te miejsca, w których się spożywa chamec.
Zawsze można zastosować kwarantannę: Na osiem dni można odizolować dany pokój – pod warunkiem, że będzie tam dokonywana „Sprzedaż Chamecu”.
WYPRZEDAŻ
Brawo, świetny pomysł! „A co mam zrobić z moim 30-letnim Ballantine’sem, który przecież jest na jęczmieniu, moją kolekcją drożdży winiarskich, wiekopomnym dziełem rzeźbiarskim mojego dziecka z płatków owsianych?”. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje alternatywa dla podejścia „znajdź i zniszcz”: wystarczy sprawić, aby chamec nie był w twoim posiadaniu podczas Pesach.
Cały chamec – potrawy, napoje, sztućce użytku codziennego (nie wykoszerowane na potrzeby Pesach) – umieść w skrytce lub pomieszczeniu, które zamkniesz lub zabezpieczysz taśmą. Na pewien okres 'sprzedasz' tą przestrzeń osobie, która nie ma pochodzenia żydowskiego.
Ponieważ musi to zostać, zgodnie z prawem żydowskim i cywilnym, dokonane wiążącą umową kupna-sprzedaży, najlepiej jest upoważnić do tego rabina. Zajmie się on sprzedażą naszego chamecu zaraz przed Pesach i wykupi wszystko z powrotem po zakończeniu święta. Już pierwszej nocy po zakończeniu Pesach będzie można wypić lampkę whisky i zakrzyknąć l’chaim.
WYKOSZERUJ SWÓJ DOM NA PESACH
W kuchni pozbycie się chamecu na osiem najbliższych dni oznacza wielkie zmiany. Jeżeli nigdy wcześniej się tym nie zajmowaliście – lepiej będzie skorzystać z pomocy eksperta. Będziecie musieli:
Zamknąć na kłódkę potrawy i naczynia, których używacie przez resztę roku
Wykoszerować wszelkie wagi, blaty, zlewy, kuchenki i stoły, by oczyścić je z chamecu, którymi przesiąkły, lub które wchłonęły w procesach cieplnych
Wykoszerować garnki, patelnie i sztućce, które będą używane na Pesach – albo po prostu zakupcie dodatkowy komplet na tą okazję.
Wszystkie powstałe w efekcie porządków puste półki wypełnić Pesachowymi delikatesami, a jest ich naprawdę dużo...