Kidiusz
Szabat rozpoczyna się ceremonią nad kielichem wina, by wypełnić przykazanie „Pamiętaj o dniu Szabatu by go uświęcać...”.
Kidzusz jest ceremonią oddzielającą, ale i łączącą (ale nie jednoczącą!)pracowity tydzień i dzień wypoczynku. W nieco zmienionej formie jest on powtórzony następnego ranka, po modlitwie porannej. Kidusz jest rozpoczęciem posiłków szabatowych – kolacji i obiadu.
Wieczorem Kidusz składa się z trzech części: 1) trzech wersetów z Księgi Rodzaju przypominających o „odpoczynku” Boga po stworzeniu świata, 2) Błogosłąwieństwa nad winem, 3) Błogosławieństwa dziękującego za przykazanie Szabatu.
Kidusz w dzień zawiera wersety z Księgi Wyjścia oraz błogosławieństwo nad winem.
Jak zrobić Kidusz:
1. W piątek wieczorem śpiewamy „Szalom Aleichem” oraz „Eszet Chail”.
2. Opłukany i osuszony kielich napełniamy po brzegi koszernym winem.
3. Stojąc wokół szabatowego stołu, gospodarz bierze kielich z winem w prawą rękę i odmawia Kidusz.
4. Wieczorem spoglądamy na palące się świece a następnie wymawiając błogosławieństwo nad winem na kielich.
5. Po zakończeniu zebrani odpowiadają „Amen”.
6. Gospodarz wypija większą część wina z kielicha, pozostałą część mogą wypić inni uczestnicy kolacji.
Pamiętajmy, że:
· Wino można zastąpić koszernym sokiem winogronowym.
· Nie należy nic jeść ani pić przed Kiduszem – od zachodu słońca w piątek, lub od zakończenia modlitwy porannej w sobotę.
· Jeżeli nie mamy wina lub soku winogronowego można odmówić Kidusz nad chałką lub chlebem – należy jedynie umyć przedtem ręce i zamiast błogosławieństwa nad winem powiedzieć błogosławieństwo „Hamoci”.
· Wino pozostałe w kielichu można wykorzystać do zrobienia kolejnego pod warunkiem dopełnienia kielicha świeżym winem.