Koszerność
Koszerne jedzenie – dla duchowego zdrowia.
Dlaczego w naszych czasach, w epoce nowoczesnych technologii jest sześć milionów ludzi, którzy przestrzegają koszerności? Dlaczego wiele produktów spożywczych posiada znak świadectwa koszerności? Dlaczego w ciągu ostatnich dziesięciu lat dostępność koszernego jedzenia wzrosła? Co takiego jest w koszernej kuchni, że staje się ona dzisiaj najszybciej rozwijającą się gałęzią rynku żywnościowego?
No i właściwie, czym jest „koszerność”?
Wszystko zaczęło się na Synaju. To tam Bóg powiedział Mojżeszowi, co Żydzi powinni jeść, a czego nie, co jest czyste, a co nie. Wiemy, że pożywienie ma poważny wpływ na stan zdrowia, ale okazuje się, że też to co spożywamy ma wpływ nie tylko na ciało ale i na duszę. Jest więc zrozumiałe, że Haszem zwraca naszą szczególną uwagę na to zagadnienie.
Od tamtej pory trwają dyskusje, rozważania, podejmowane są "ostateczne decyzje". Ponadto, ponieważ traktujemy nakazy Haszem z wielką uwagą i powagą, dodaliśmy wiele środków ostrożności, tylko po to, by powstrzymywały nas od możliwości złamania B-żych praw.
Jednak podstawowe założenia pozostały naprawdę proste. Przede wszystkim:
1. Istnieją stworzenia, których nie spożywamy, takie jak: świnie, owady, homary, kraby i wiele innych.
2. Istnieje specjalna humanitarna metoda zabijania tych zwierząt, które spożywamy.
3. Nie mieszamy mleka z mięsem.
4. Nie spożywamy krwi i mamy specjalny sposób solenia mięsa, by ją usunąć.
5. Nie używamy naczyń, które przesiąkły niekoszernym jedzeniem.
Dlaczego zatem jest to tak popularne, tak przestrzegane? Z pewnością dlatego, że tak nakazał nam Haszem. Jednak też dlatego, że jesteśmy świadomi, że koszerna żywność jest zdrowym pożywieniem dla duszy. Tak jak istnieją produkty, które są przyjazne dla ciała i takie, które są dla niego szkodliwe, istnieją również produkty, które są przyjazne dla duszy, podczas gdy inne produkty nie są tak przyjazne.
Według Kabały jedzenie jest procesem oczyszczania. Gdy jemy, oddzielamy pospolitą materię od B-skiej energii zawartej w pożywieniu. Wszystko na świecie posiada pewien rodzaj B-skiej energii. Ale niekoszerne produkty są dla nas zbyt "toporne", by oczyścić je poprzez jedzenie. Te produkty gdy są rozkładane, w rzeczywistości zamiast dostarczać duchowej energii, stają na drodze i tamują jej przepływ.
Jak się okazuje to, jak gotujesz i co jesz, to istotne elementy duchowego sposobu życia.
Pięć dodatkowych powodów, dlaczego ludzie przestrzegają koszerności:
1. Koszerne mięso jest bardziej świeże i czystsze dzięki środkom ostrożności stosowanym przy usuwaniu krwi. Koszerne etykiety zapewniają o dodatkowym nadzorze nad twoim jedzeniem.
2. Reguły koszerności, wraz z Szabatem i edukacją, to najbardziej zasadnicze elementy utrzymujące żywotność społeczności żydowskiej.
3. Koszerne mięso pochodzi z uboju dokonywanego w humanitarny sposób. Zwierzęta doświadczają znikomego bólu.
4. Dzieci z domów, gdzie przestrzega się koszerności mają silne, zdrowe poczucie tożsamości.
5.Twoja kuchnia nabywa z tego powodu wyjątkowej duchowej atmosfery. Uważaj, to może się rozprzestrzenić nawet na cały dom.
Nadzór koszerny
Niegdyś, nie było trudno orzec, czy jedzenie jest koszerne. Obecnie, jedno ciasteczko może zawierać składniki z każdej części świata. Według ostatnich obliczeń, jest do wyboru 2800 dodatków dla fabryk spożywczych, a wiele z nich pochodzi ze zwierząt lub z owadów. Podoba ci się czerwony kolor tego cukierka? Może pochodzić z koszenili, wyciągu z owada z pustyni peruwiańskiej. Czy to nie jest przyjemne, że twoje masło orzechowe się nie rozwarstwia? To dzięki emulgatorom, które często są pochodzenia zwierzęcego. Na produkcie jest napisane „100 % oleju roślinnego”, ale amerykańska Food and Drug Administration (odpowiednik polskiego Ministerstwa Zdrowia) dopuszcza, że niektóre partie produktu mogą zawierać tłuszcz zwierzęcy.
Jest tylko jeden sposób, aby wiedzieć dzisiaj, czy wytworzone jedzenie jest koszerne – szukając zaświadczenia koszerności na etykiecie.
Obecnie, fabryki spożywcze uświadomiły sobie korzyści konkurencyjności, jakie daje im zaświadczenie koszerności. Dlatego większość markowych produktów jest zatwierdzona jako koszerne. Np. płatki, które zjadasz na śniadanie, były prawdopodobnie zatwierdzone. Zajrzyj do swojej spiżarni – możesz być już na dobrej drodze do przestrzegania koszerności.
Jak przestrzegać koszerności?
Zasady koszerności nie muszą wkraczać do twojego domu jak huragan. Możesz je przyjmować krok po kroku. Oto kilka głównych kroków:
1. Nie spożywaj mięsa i mleka podczas tego samego posiłku.
2. Kupuj mięso i drób u koszernego rzeźnika.
3. Odrzuć jedzenie wieprzowiny, skorupiaków i innych niekoszernych stworzeń. Do koszernych ryb należą między innymi dorsz, flądra, łupacz, halibut, śledź, makrela, szczupak, łosoś, pstrąg i białoryb. Nie będziesz głodować!
4. Wszelkie przetworzone jedzenie wymaga nadzoru koszerności.
5. W pewnym momencie, poproś swojego rabina, aby pomógł ci uczynić twoją kuchnię koszerną. On dostarczy ci wszelkich informacji na zaawansowanym poziomie