Smak Chanuki

Chanukowe ciasteczka

Chanukowe ciasteczka

  • 1 szklanka margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Foremki do wycinania ciastek (np menorah, drejdel, świeczka)
  • posypka (opcjonalnie)

Wymieszaj składniki, wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź min przez godzinę.. Rozwałkuj cieńsko ciasto. Wytnij ciasteczka. Wyłóż na natłuszczoną blaszkę I piecz w 200° C przez 10 minut lub aż lekko zbrązowieją.

DrukujEmail

Heizenblozen

Kule śniegowe (Heizenblozen)

  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1-1/8 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Olej do głębokiego smażenia

Wymieszaj jajka, sól i mąkę i ugniataj aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.. Na posypanej mąka powierzchni, rozwałkuj cieńko ciasto. Pokrój w prostokąty lub kwadraty. Zrób nacięcie na środku każdego z nich I przełóż jeden koniec każdego prostokąta przez to nacięcie. Smaż na gorącym oleju do uzyskania delikatnego brązowego koloru przewracając, jeśli to konieczne..  Smażą się bardzo szybko, pęcznieją i nabierają różnorakich kształtów. Po wyjęciu z oleju przełóż je na papierowe ręczniki by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po osuszeniu, kiedy SA jeszcze gorące obsyp je cukrem pudrem i cynamonem. Ciasto może być również uformowane w rozetę lub wiatraczek.

DrukujEmail

Sufganiyot

Sufganiyot

Znana piekarnia w Jerozolimiewytwarza ich ponad 200,000 każdego dnia począwszy od miesiąca poprzedzającego Chanukę.

  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki margaryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4-5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • dowolny dżem na nadzienie
  • Cukier puder

Wymieszaj wodę, cukier, sok i drożdże. Odstaw miksturę na 10 minut. Rozpuść margarynę i dodaj do zaczynu drożdżowego. Wbij do tego jajka, dodaj sól, Dosyp teraz mąkę mieszając I ugniatając ręką aż do uzyskania formy miękkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Zroluj ciasto w wąski wałek, pokrój go na grube plastry i odstaw powstałe kółka minimum na pół godziny do wyrośnięcia.

Smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu ok 3 minuty, przewracając ma drugą stronę. Wstrzyknij do gotowych pączków dżem I obsyp cukrem pudrem.

DrukujEmail

Latkes

Latkes

W świetle Chanukowej Menory, młodzi I starzy cieszą się tym chrupiącym, świątecznym przysmakiem!

Składniki (na 4 - 6 porcji):

5 dużych  obranych ziemniaków
1 duża cebula
3 jajka
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
¾ szklanki oleju do smażenia

Zetrzyj drobno ziemniaki i cebule na tarce, w robocie kuchennym lub w Benderze (z odrobiną wody).

Odcedź starte ziemniaki i cebulę z nadmiaru wody. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Rozgrzej ½ szklanki oleju na patelni.
Zmniejsz płomień i nałóż na patelnie po 1 dużej łyżce masy (każdy placek) na rozgrzany olej i smaż na jednej stronie przez ok. 5 minut aż nabierze złoto-brązowy kolor. Przewróć i smaż na drugiej stronie przez kolejne 2-3 minuty.

Przełóż placki z patelni na papierowy ręcznik by osuszyć je z nadmiaru oleju. Postępuj tak z resztą masy, w razie konieczności dolej na patelnię olej..

Podawaj z sosem jabłkowym na boku..

Wariacje: placki z cukinii lub marchwi: zastąp ziemniaki 5 średnimi cukiniami lub 5 średnimi marchwiami.

DrukujEmail