Święta

ŚwiętaŻydowskieWszystkie Święta żydowskie zaczynają się w przeddzień wyznaczonej daty. Spowodowane jest to tym, że "dzień żydowski" rozpoczyna się i kończy o zachodzie słońca.


Żydowski kalendarz religijny rozpoczyna się od żydowskiego Nowego Roku czyli Rosz Haszany, który jest również nazywany Dniem Sądu - w niebie otwierane są księgi i każde stworzenie jest oceniane. Tego dnia dmie się w róg barani szofar, który symbolizuje trąbę, która zabrzmi na końcu czasów w Dniu Sądu. Okres pokuty kończy Jom Kipur, czyli Dzień Pojednania.


Kilka dni później rozpoczyna się siedmiodniowe Święto Namiotów - Sukot, pierwotnie święto plonów, które jest radosnym wesołym świętem. Po nim następuje święto 'Radości Tory' - Simchat Tora, symbolizuje zakończenie rocznego cyklu czytania Tory.


Święto Pesach, które upamiętnia wyjście Izraelitów z Egiptu. Ze świętem tym wiążą się rozbudowane tradycje dotyczące jedzenia, zachowania itd.

Siedem tygodni po tym święcie obchodzone jest Święto Tygodni Szawuot - pamiątka przekazania przez Boga Mojżeszowi przykazań na górze Synaj .


W okresie przesilenia zimowego obchodzimy trwające osiem dni Święto Świateł - Chanuka. Upamiętnia wydarzenia jakie nastąpiły po zbezczeszczeniu Świątyni Jerozolimskiej , kiedy to jeden dzbanuszek oliwy, wystarczający zwykle na jeden dzień, płonął przez osiem dni, dopuki nie została wyprodukowana kolejna potrzebna ilość koszernej oliwy. Osiem dni też trwają uroczystości ponownego wyświęcenia Świątyni.

Święto Purim upamiętnia wybawienie od zagłady Żydów za czasów perskiego panowania.

Do szczególnych dni świątecznych należy Szabat czyli siódmy dzień tygodnia, przeznaczony na odpoczynek, w którym obowiązuje zakaz wykonywania wszelkich prac, wyszczególniono też 39 czynności, które nie powinno się wykonywać w Szabat

Tradycyjne życzenia świąteczne to חג שמח [Chag Sameach], czyli Wesołych Świat.

W najważniejsze święta żydowskie odczytywane są księgi biblijne z tzw. zbioru Megilot.

Chanukowym drejdlem

Pamiętacie kołatki – hałaśliwe zabawki, którymi kręcimy w Purim? Chanukowym drejdlem też można zakręcić, ale jest to zupełnie inny obrót: kołatkę trzyma się na dole, a jej część kręci się na górze, podczas gdy drejdl kręcimy od góry, a on obraca się poniżej. To wszystko ma swoje znaczenie: w Purim impuls, aby zdarzył się cud, przyszedł z dołu przez ludzki wysiłek modlitwy i postu i B-g na niego odpowiedział.

Natomiast cud Chanuki przyszedł z góry – B-g sprawił, że oliwy starczyło na osiem dni i zademontrował w ten sposób jak łatwo On może rządzić prawami natury, tak samo łatwo my kręcimy drejdlem.

Czytaj dalej

DrukujEmail

Jak zapalać

Jak zapalać


Nasz świecznik chanukowy może być prostej kontrukcji. Odpowiednio użyty staje się potężnym narzędziem rozświetlania wszechświata niezwykłym światłem, które wzmacnia prawdę, sprawiedliwość i życzliwość na świecie. Oto co trzeba zrobić:

Czytaj dalej

DrukujEmail

Chanukowe ciasteczka

Chanukowe ciasteczka

  • 1 szklanka margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Foremki do wycinania ciastek (np menorah, drejdel, świeczka)
  • posypka (opcjonalnie)

Wymieszaj składniki, wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź min przez godzinę.. Rozwałkuj cieńsko ciasto. Wytnij ciasteczka. Wyłóż na natłuszczoną blaszkę I piecz w 200° C przez 10 minut lub aż lekko zbrązowieją.

DrukujEmail

Heizenblozen

Kule śniegowe (Heizenblozen)

  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1-1/8 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Olej do głębokiego smażenia

Wymieszaj jajka, sól i mąkę i ugniataj aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.. Na posypanej mąka powierzchni, rozwałkuj cieńko ciasto. Pokrój w prostokąty lub kwadraty. Zrób nacięcie na środku każdego z nich I przełóż jeden koniec każdego prostokąta przez to nacięcie. Smaż na gorącym oleju do uzyskania delikatnego brązowego koloru przewracając, jeśli to konieczne..  Smażą się bardzo szybko, pęcznieją i nabierają różnorakich kształtów. Po wyjęciu z oleju przełóż je na papierowe ręczniki by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po osuszeniu, kiedy SA jeszcze gorące obsyp je cukrem pudrem i cynamonem. Ciasto może być również uformowane w rozetę lub wiatraczek.

DrukujEmail

Sufganiyot

Sufganiyot

Znana piekarnia w Jerozolimiewytwarza ich ponad 200,000 każdego dnia począwszy od miesiąca poprzedzającego Chanukę.

  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki margaryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4-5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • dowolny dżem na nadzienie
  • Cukier puder

Wymieszaj wodę, cukier, sok i drożdże. Odstaw miksturę na 10 minut. Rozpuść margarynę i dodaj do zaczynu drożdżowego. Wbij do tego jajka, dodaj sól, Dosyp teraz mąkę mieszając I ugniatając ręką aż do uzyskania formy miękkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Zroluj ciasto w wąski wałek, pokrój go na grube plastry i odstaw powstałe kółka minimum na pół godziny do wyrośnięcia.

Smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu ok 3 minuty, przewracając ma drugą stronę. Wstrzyknij do gotowych pączków dżem I obsyp cukrem pudrem.

DrukujEmail

Więcej artykułów…