Koszerność

Nieunikniony lancz

Janki Tauber
Czy zdarzyło się wam kiedykolwiek zrobić interes, świętować ślub (lub rocznicę ślubu), albo po prostu spędzić czas ze swoim przyjacielem bez jakiegoś wspólnego posiłku? Czyżby wspomnienia z domu rodzicielskiego nie wiązały się z myślami o przyjemnościach kulinarnych? A co z samym jedzeniem – przecież nie jesteśmy w stanie zbliżyć się bardziej do czegokolwiek niż poprzez spożycie i strawienie jedzenia przeistaczając pokarm we własną krew i własne kości.
Powiedz mnie co, jak i z kim jadasz a powiem ci czym i kim jesteś.

Czytaj dalej

DrukujEmail

11. Blogosławieństwo po innym jedzeniu

11. Po innym jedzeniu

Błogosławieństwo po jedzeniu "Borei Nefaszot" mówimy po spożyciu tego rodzaju jedzenia, które nie zostało wymienione w poprzednich kategoriach. To dotyczy wszystkiego, przed spożyciem czego mówimy błogosławieństwo "Ha-adama" lub "Szehakol" (ryby, mięso, jajka, napoje-poza winem, słodycze) plus wszystkie owoce nie wymienione jako specjalne owoce za które wychwala się Ziemię Izraela.

Czytaj dalej

DrukujEmail

10. Al Hamichje

10. Al Hamichje


”Skrócona" wersja Dziękczynienia po posiłku,  która wciela elementy z jego pierwszych trzech błogosławieństw jest mówiona po zjedzeniu pewnych produktów. Są trzy wersje tego skróconego błogosławieństwa po posiłku:

"Al Hamichje" jest wypowiadane po zjedzeniu pożywienia (nie chleba) przygotowanego z pięciu zbóż. Te produkty, przed którymi mówimy "Mezonot" wymagają błogosławieńtwa po posiłk "Al Hamichje".

"Al Hagefen" jest recytowane po piciu wina lub soku z winogron.

"Al Haarec we’al Hapeirot" - mówi się po specjalnych owocach, którymi pobłogosławiono Ziemię Izraela: winogrona, figi, granaty, oliwki i daktyle.

DrukujEmail

9. Dziękczynienie po posiłku

9. Dziękczynienie

po posiłku -

Birkat Ha'mazon

"Zjesz, nasycisz się i będziesz błogosławił P-na, B-ga twego" (Księga Powtórzonego Prawa 8:10).

Dodatkowo do błogosławieństw przed jedzeniem, ustanowionych przez mędrców, mamy ugruntowaną w Torze obligację by dziękować i błogosławić B-ga po jedzeniu, wyrażając naszą wdzięczność temu, Który "odżywia cały świat Swoją dobrocią, z łaską, z życzliwością i ze współczuciem" (z " Dziękczynienia po posiłku”).

Dziękczynienie po posiłku składa się z czterech głównych błogosławieństw – pierwsze, ułożone przez Mojżesza kiedy na pustyni spadła manna z nieba; drugie, przez Joszuę kiedy Dzieci Izraela zjadły z pierwszych plonów po wkroczeniu do Ziemi Wybranej; trzecie przez Królów Dawida i Salomona; i czwarte przez Mędrców w czasach Miszny.

 Pełen tekst "Dziękczynienia" recytowany jest jedynie po spożyciu posiłku, który zawiera chleb, i przykrywa wszystko, co było jedzone podczas posiłku.

DrukujEmail

8. Szehakol

8. "Szehakol"


Wszystkie rodzaje jedzenia, które nie mogą być zaliczone do poprzednich grup wymagają błogosławieństwa "szehakol." Dotyczy to produktów zwierzęcych: mięsa, kurczaka, ryb, i jajek; wody i wszystkich napojów (poza winem) oraz zup; a także rozmaitego (wieloskładnikowego) jedzenia jak grzyby, słodycze, itp.


Błogosławieństwo:


Baruch ata A-donaj, Elo-hejnu Melech Ha’Olam szehakol nihije bid'waro.


Błogosławiony jesteś Ty, Pan nasz Bóg, Król świata, na którego słowo  wszystko istnieje.

DrukujEmail

Więcej artykułów…