Wszystko o macy

Maca to jedyna micwa, którą dziś dysponujemy, a którą faktycznie się spożywa i trawi. Zgodnie z Kabałą, jedzenie macy ma wielki wpływ na kształtowanie duszy. Dlatego warto upewnić się, że mamy do czynienia z ORYGINAŁEM.


Nie każda maca została stworzona na równi z innymi macami. Istnieją bowiem:


Maca na cały rok: Niekoszerna na potrzeby Pesach – niezależnie od okoliczności.


Maca stworzona na bazie soków owocowych lub jaj: Można korzystać z niej w Pesach, jeżeli nie ma innej możliwości.


Maca tworzona fabrycznie: Ogólnie rzecz biorąc, w porządku, ale nie optymalna na Seder.


Szmura Maca: Maca wytworzona na mące, która była chroniona od wilgoci od momentu żniw aż do momentu spożycia, wszystko tylko z racji na micwę. Niemalże maca – ideał, ale istnieje jeszcze jeden szczegół…


Szmura maca wytwarzana ręcznie: Maca przeznaczona na Seder powinna być wytworzona z myślą o micwie spożywania macy właśnie podczas Sederu – a maszyny jeszcze nie mają takiej świadomości. Supermaca wytwarzana jest ręcznie, w piekarniach, w których wszyscy krzyczą „Niech żyje micwa Macy!” przed rozpoczęciem ucierania, wałkowania czy pieczenia ciasta. Aby uzyskać szczegóły, skontaktuj się z kimś z Chabadu.

DrukujEmail