Pesach

Pesach nie dotyczy tylko przeszłości. Egipt, Faraon i Mojżesz – to pojęcia aktualne, "żyjące" po dziś dzień. 

Egipt to ciasne ściany Ego, które uniemożliwiają Wam rozwój.

Faraon – to głos wewnętrzny, który naśmiewa się z prób ucieczki poza te ściany, mówiąc: „Jakim cudem chciałbyś stać się dzisiaj czymś, czym jeszcze wczoraj nie byłeś?”.

Mojżesz to wyzwoliciel, nieskończona siła, niepohamowana i wszechmocna motywacja do zerwania wszelkich okowów, do przekraczania granic, do szukania połączenia z tym, co bezgraniczne.

Wolność i Ziemia Obiecana zależą od Ciebie. Po prostu uwolnij się od niedoskonałości osoby, którą byłeś wczoraj. W tym roku staw czoła swojemu Faraonowi. Połącz się z Nieskończonością. Nie odprawiaj po raz kolejny Pesach. Przeżyj to Święto pełnią siebie.

 

Przyjaciele,
Porozmawiajmy teraz o czterech rodzajach Żydów:
1. Żydach religijnych,
2. Żydach niereligijnych,
3. Żydach tradycyjnych, i wreszcie o
4. Żydach z pochodzenia.
Porozmawiajmy również o “Czterech Synach” – z tekstu Hagaddy – przewodnika czytanego podczas posiłku Pesachowego Seder.
Czy widzicie jakiś wspólny mianownik? Dobrze! I już żeśmy Was zaangażowali – a o to właśnie chodzi w Pesach – i w całym byciu Żydem – o zaangażowanie.
A teraz zajmijmy się jeszcze jednym typem Żyda.
Nami wszystkimi – w tym również Tobą.
Którymkolwiek z „Czterech Synów” byś nie był, wszyscy jesteśmy, koniec końców, tacy sami. Dlatego właśnie zapraszamy cię do naszego Bejt Chabad – abyś zajął Tobie przynależne miejsce przy stole Pesachowym. „Żydostwo” bowiem to taki stan ducha, który daje nam poczucie jedności – niezależnie od naszych przekonań lub ich braku.
W Bejt Chabad – powyższe, to nie tylko puste deklaracje – to rzeczywistość.
Przed sobą masz przewodnik po Święcie Pesach. Mamy nadzieję zobaczyć się z Tobą przy okazji dowolnego wydarzenia wokół tego święta. Możesz się czuć zaproszony. W końcu jesteś Żydem – i to jest najważniejsze.
Z poważaniem,
Rabin Szalom Ber Stambler
CHABAD LUBAWICZ POLSKA

Reszta Pesach

 MG 0647Dwa Sedery już za Tobą ( masz macy po dziurki w nosie embarassed ). Ale to jeszcze nie koniec zabaw! Oto, co jeszcze Cię czeka:
Leniuchowania c.d.

Po dwóch dniach zakazu wykonywania pracy (coś na wzór Szabatu, ale wolno gotować i przenosić rzeczy poza miejscem zamieszkania), nadchodzą dni przejściowe. Wykonujemy jedynie pracę, która jest absolutnie niezbędna. Nie należy odstawiać wina – w dobrym tonie jest wypić kielich wina do każdego posiłku w okresie Pesach. I nie zapominaj o macy – w końcu to istota Pesachu.

Czytaj dalej

DrukujEmail

Wszystko o macy

Maca to jedyna micwa, którą dziś dysponujemy, a którą faktycznie się spożywa i trawi. Zgodnie z Kabałą, jedzenie macy ma wielki wpływ na kształtowanie duszy. Dlatego warto upewnić się, że mamy do czynienia z ORYGINAŁEM.


Nie każda maca została stworzona na równi z innymi macami. Istnieją bowiem:


Maca na cały rok: Niekoszerna na potrzeby Pesach – niezależnie od okoliczności.

Czytaj dalej

DrukujEmail

Jak przygotować wspaniałą kolację sederową na Pesach

SederTej nocy, w którą opuściliśmy Egipt, nasze rodziny zasiadły wspólnie do posiłku z macy i gorzkich ziół, opowiadając z zapałem swoim dzieciom o szeroko rozwartych oczach o obietnicy, jaką złożyli swoim praojcom i o tym, jak miało dojść do jej realizacji. I wówczas, o północy rozpoczęło się wyzwolenie

Dziś, ponad trzy tysiąclecia później my, wnuczęta już po kilka tysięcy razy zbieraliśmy to samo jedzenie i opowiadaliśmy tą samą historię w oczekiwaniu na wyzwolenie jeszcze bardziej znamienite – od bolów głowy, od świata materialnego, od marazmu duchowego, od brutalnego, nieczystego świata.

Czytaj dalej

DrukujEmail

Znajdź, spal i wywłaszcz

W noc poprzedzającą Pesach odprawiamy rytuał znajdowania i niszczenia chamecu, zwany bedikas chamec. Dziesięć papierowych zwojów z chamcem należy rozmieścić w całym domu (pamiętaj, aby wszystko sobie zapisać). Zdobądź kilka papierowych toreb, świeczek (lub latarek), drewnianą łyżkę i pióra. Następnie, pół godziny po zachodzie słońca, całą rodziną zmówcie błogosławieństwo:

Czytaj dalej

DrukujEmail

Jak stworzyć własna strefę pozbawioną Chamecu


Chamec-1CZYM JEST CHAMEC I CO W NIM JEST TAKIEGO STRASZNEGO?


Chamec oznacza dosłownie „sfermentowane ziarno”. Jakikolwiek napój lub potrawa powstała na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta, czy owsa lub ich pochodnych, których nie uchroniono przed skwaszeniem lub fermentacją uznawany jest w Pesach za chamec.

Podczas Pesach, jeżeli potrawa zawiera choćby śladową ilość chamecu, nie wolno jej nam spożyć, sprzedać ani posiadać przez cały okres Święta Pesach. Jeżeli wydaje się to dziwne, należy odnieść się do kontekstu historycznego: Tej nocy, której mieliśmy opuścić Egipt raz na zawsze, mieliśmy bardzo mało czasu. Tak mało, że nie mogliśmy nawet pozwolić wyrosnąć pieczonemu chlebowi. Zdążyliśmy jedynie zapakować płaskie placki bez drożdży (bo się szybko zrobiły). W celu upamiętnienia tego zajścia, B-g nakazał Mojżeszowi zarządzić raz do roku wyczyszczenie domostw z produktów z jakichkolwiek ziaren poddanych procesom fermentacji.

BEZBOLESNE CZYSZCZENIE
Problem tkwi w tym, że nasze domy toną w rzeczach tego typu. Wygląda to więc tak, że przed Pesach dokonujemy radykalnych porządków wiosennych polegających na "destrukcji". Zatem, zanim jeszcze rozpoczniecie szaleńczą "inkwizycję" fermentu, przejrzyjcie nasze wskazówki:
* Poza zasięgiem – poza istnieniem:
Jeżeli nie jesteście w stanie sami dosięgnąć chamecu, to równie dobrze takiej rzeczy mogłoby nie być.
Trzymaj się obszarów właściwych: Przeszukać warto jedynie te miejsca, w których się spożywa chamec.
Zawsze można zastosować kwarantannę: Na osiem dni można odizolować dany pokój – pod warunkiem, że będzie tam dokonywana „Sprzedaż Chamecu”.

WYPRZEDAŻ
Brawo, świetny pomysł! „A co mam zrobić z moim 30-letnim Ballantine’sem, który przecież jest na jęczmieniu, moją kolekcją drożdży winiarskich, wiekopomnym dziełem rzeźbiarskim mojego dziecka z płatków owsianych?”. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje alternatywa dla podejścia „znajdź i zniszcz”: wystarczy sprawić, aby chamec nie był w twoim posiadaniu podczas Pesach.
Cały chamec – potrawy, napoje, sztućce użytku codziennego (nie wykoszerowane na potrzeby Pesach) – umieść w skrytce lub pomieszczeniu, które zamkniesz lub zabezpieczysz taśmą. Na pewien okres 'sprzedasz' tą przestrzeń osobie, która nie ma pochodzenia żydowskiego.
Ponieważ musi to zostać, zgodnie z prawem żydowskim i cywilnym, dokonane wiążącą umową kupna-sprzedaży, najlepiej jest upoważnić do tego rabina. Zajmie się on sprzedażą naszego chamecu zaraz przed Pesach i wykupi wszystko z powrotem po zakończeniu święta. Już pierwszej nocy po zakończeniu Pesach będzie można wypić lampkę whisky i zakrzyknąć l’chaim.

WYKOSZERUJ SWÓJ DOM NA PESACH  
W kuchni pozbycie się chamecu na osiem najbliższych dni oznacza wielkie zmiany. Jeżeli nigdy wcześniej się tym nie zajmowaliście – lepiej będzie skorzystać z pomocy eksperta. Będziecie musieli:
Zamknąć na kłódkę potrawy i naczynia, których używacie przez resztę roku
Wykoszerować wszelkie wagi, blaty, zlewy, kuchenki i stoły, by oczyścić je z chamecu, którymi przesiąkły, lub które wchłonęły w procesach cieplnych
Wykoszerować garnki, patelnie i sztućce, które będą używane na Pesach – albo po prostu zakupcie dodatkowy komplet na tą okazję.
Wszystkie powstałe w efekcie porządków puste półki wypełnić Pesachowymi delikatesami, a jest ich naprawdę dużo... 

DrukujEmail

Więcej artykułów…