2.Chleb

r.

2. Chleb

Chleb zrobiony z pięciu rodzajów zboża wyróżnionych przez naszychbread.gif mędrców (pszenica, jęczmień, żyto, orkisz lub owies) wymaga błogosławieństwa "Hamoci". By produkt mógł być uznany za chleb, płynny składnik musi stanowić przede wszystkim woda, i musi on być wypieczony. Ciasto, które zawiera więcej oleju lub soku owocowego niż wody (tak jak wyroby cukiernicze), albo ciasto, które jest smażone lub gotowane (jak makaron) nie jest postrzegane jako "chleb".

Dodatkowo do błogosławieństwa nad jedzeniem, chleb ma specjalny wymóg rytualnego obmycia naszych rąk przed spożywaniem go.

Wypełnij duży kubek wodą i oblej nią trzy razy na swoją prawą rękę, a potem trzy razy lewą. Unieś dłonie, otrząśnij z wody i potrzyj je o siebie – robiąc to wyrecytuj następujące błogosławieństwo:

Baruch ata A-donaj, Elo-hejnu Melech Ha’Olam, aszer kideszanu bemicwotaw weciwanu al netilat jadaim.

Błogosławiony jesteś Ty, Pan nasz B-g, Król świata, Który uświęcił nas swoimi przykazaniami i nakazał nam obmywanie rąk.

Potem osusz dłonie dokładnie.

Błogosławieństwo na chleb:

Baruch ata A-donaj, Elo-hejnu Melech Ha’Olam Hamoci lechem min haarec.

Błogosławiony jesteś Ty, Pan nasz B-g, Król świata, który wydaje chleb z ziemi.