Co się je na Rosz haSzana

r.
Zgodnie z tradycją, świąteczny stół w Rosz haSzana z pewnością musi zawierać główne owoce Izraela: ryby, zieloną cebulkę, buraki, jabłka, marchew, dynię, fasolkę szparagową, granat i daktyle. Każdy z produktów symbolizuje dobro, które czeka na człowieka w nowym roku. Na przykład głowa ryby to pragnienie bycia w głowie, a nie w ogonie na ścieżce życia, a granat to dobre uczynki. Z kolei słodycze na stole noworocznym symbolizują słodkie, przyjemne życie.
Najbardziej rozpoznawalnym i znanym daniem na żydowskim stole noworocznym są niewątpliwie jabłka pieczone z miodem. Jabłko w judaizmie było kiedyś niemal świętym owocem - kiedyś nawet na jabłkach wyrzeźbiono modlitwy!
Kolejnym symbolem Rosz haSzana jest granat: piją z niego sok, obficie posypują soloną rybę ziarnami i dodają je do sałatek. A wszystko dlatego, że w każdym owocu tego cudownego owocu jest dokładnie 613 ziaren - dokładnie tyle, ile jest przykazań w judaizmie.
Zwyczajem jest przygotowywanie słodkich cymesów z marchwi, do których często dodaje się inne owoce ziemi Izraela: jabłka, daktyle i marchewki, co powinno przynieść pomyślność i pozytywność w nowym roku. Marchew można też połączyć z faszerowaną rybą, jeżeli się nie je słodyczy.
Ryba to oczywiście również jest tradycyjną potrawą na noworocznym stole. Jest symbolem obfitości i wzrostu, płodności. Może być gotowana, pieczona, faszerowana itd.>>>
Dla wegetarian pragnących świętować Rosz haSzana zgodnie ze wszystkimi zasadami, istnieje urocza alternatywa dla ryb - słone krakersy w kształcie ryby. Nawet rabini nie są przeciwni takiemu analogowi, ponieważ najważniejsze jest to, że na stole znajduje się właściwy symbol i coś, nad czym można odmówić specjalną modlitwę noworoczną.
Oprócz wszystkiego innego warto położyć na świątecznym stole dynię - z nią nasze modlitwy w pewnością pokierują się tam, gdzie powinny - jest to przekonanie każdego pobożnego Żyda...