Heizenblozen
r.Kule śniegowe (Heizenblozen)
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 1-1/8 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- Olej do głębokiego smażenia
Wymieszaj jajka, sól i mąkę i ugniataj aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.. Na posypanej mąka powierzchni, rozwałkuj cieńko ciasto. Pokrój w prostokąty lub kwadraty. Zrób nacięcie na środku każdego z nich I przełóż jeden koniec każdego prostokąta przez to nacięcie. Smaż na gorącym oleju do uzyskania delikatnego brązowego koloru przewracając, jeśli to konieczne.. Smażą się bardzo szybko, pęcznieją i nabierają różnorakich kształtów. Po wyjęciu z oleju przełóż je na papierowe ręczniki by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po osuszeniu, kiedy SA jeszcze gorące obsyp je cukrem pudrem i cynamonem. Ciasto może być również uformowane w rozetę lub wiatraczek.