Różnica pomiędzy mięsem koszernym a halal

16 Lipiec, 2015 r.

Pytanie:

Dzień dobry, Piszę z zapytaniem czym różni się kosher od  halalu ,gdyż w mieście w którym przebywam nie mam dostepu do sklepu z koszernym mięsem, a w owym miejscu występują jedynie muzułmańskie sklepiki. Czy mięso halal spełnia wymogi koszerności?

Odpowiedź:

W judaizmie prawa związane z pożywieniem są jednym z kluczowych  fundamentów religijnego życia. 
Dieta halal - to jest dieta określona prawem muzułmańskim. Dieta koszerna jest dużo bardziej  restrykcyjna niż dieta halal.  Choć istnieją pewne podobieństwa pomiędzy mięsem z uboju halal a ubojem koszernym, jednak podobieństwa te są bardzo powierzchowne a przez to mylące.
Mięso z uboju halal według halachy nie różni się niczym od mięsa  zwierząt zabijanych przez chrześcijan czy ateistów, czyli jest trefne.
Koszerne reguły są dużo bardziej restrykcyjne. Dotyczy to m.in. rodzajów zwierząt i sposobów wytwarzania. Kluczową kwestią w uboju koszernym jest również osoba, która dokonuje koszernego uboju. Szechita (שחיטה) – taką nazwę ma rytualny ubój zwierząt lądowych i ptaków, którego dokonuje specjalnie w tym celu wyuczony mężczyzna - religijny, pobożny Żyd, uczony w Talmudzie – szojchet. (lub szohet). Podczas szechity szojchet odmawia specjalne błogosławieństwo zwrócone do Haszem. Przy uboju halal ta procedura nie występuje. 
Różnice  pomiędzy mięsem z uboju koszernego a halal pochodzą z naukowych interpretacji oryginalnych tekstów religijnych, które z kolei określają prawa religijne.
Podsumowując, mięso z uboju halal (jak i cała dieta) nie może się równać i zastępować mięsa z uboju koszernego.
 
Łączę wyrazy szacunku,untitled-0028
 
Z wyrazami szacunku,
 
Rabin Szalom Stambler
Chabad Lubawicz Polska