Latkes

r.

Latkes

W świetle Chanukowej Menory, młodzi I starzy cieszą się tym chrupiącym, świątecznym przysmakiem!

Składniki (na 4 - 6 porcji):

5 dużych  obranych ziemniaków
1 duża cebula
3 jajka
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
¾ szklanki oleju do smażenia

Zetrzyj drobno ziemniaki i cebule na tarce, w robocie kuchennym lub w Benderze (z odrobiną wody).

Odcedź starte ziemniaki i cebulę z nadmiaru wody. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Rozgrzej ½ szklanki oleju na patelni.
Zmniejsz płomień i nałóż na patelnie po 1 dużej łyżce masy (każdy placek) na rozgrzany olej i smaż na jednej stronie przez ok. 5 minut aż nabierze złoto-brązowy kolor. Przewróć i smaż na drugiej stronie przez kolejne 2-3 minuty.

Przełóż placki z patelni na papierowy ręcznik by osuszyć je z nadmiaru oleju. Postępuj tak z resztą masy, w razie konieczności dolej na patelnię olej..

Podawaj z sosem jabłkowym na boku..

Wariacje: placki z cukinii lub marchwi: zastąp ziemniaki 5 średnimi cukiniami lub 5 średnimi marchwiami.


udostępnij