Sufganiyot
r.Sufganiyot
Znana piekarnia w Jerozolimie wytwarza ich ponad 200,000 każdego dnia począwszy od miesiąca poprzedzającego Chanukę.
- 2 paczki suszonych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki margaryny
- 1/2 łyżeczka soli
- 4-5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- dowolny dżem na nadzienie
- Cukier puder
Wymieszaj wodę, cukier, sok i drożdże. Odstaw miksturę na 10 minut. Rozpuść margarynę i dodaj do zaczynu drożdżowego. Wbij do tego jajka, dodaj sól, Dosyp teraz mąkę mieszając I ugniatając ręką aż do uzyskania formy miękkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Zroluj ciasto w wąski wałek, pokrój go na grube plastry i odstaw powstałe kółka minimum na pół godziny do wyrośnięcia.
Smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu ok 3 minuty, przewracając ma drugą stronę. Wstrzyknij do gotowych pączków dżem I obsyp cukrem pudrem.