Kidiusz
r.Szabat rozpoczyna się ceremonią nad kielichem wina, by wypełnić przykazanie „Pamiętaj o dniu Szabatu by go uświęcać...”. Kidzusz jest ceremonią oddzielającą, ale i łączącą (ale nie jednoczącą!)pracowity tydzień i dzień wypoczynku. W nieco zmienionej formie jest on powtórzony następnego ranka, po modlitwie porannej. Kidusz jest rozpoczęciem posiłków szabatowych – kolacji i obiadu. Wieczorem Kidusz składa się z trzech części: 1) trzech wersetów z Księgi Rodzaju przypominających o „odpoczynku” Boga po stworzeniu świata, 2) Błogosłąwieństwa nad winem, 3) Błogosławieństwa dziękującego za przykazanie Szabatu.
Kidusz w dzień zawiera wersety z Księgi Wyjścia oraz błogosławieństwo nad winem. Jak zrobić Kidusz: 1. W piątek wieczorem śpiewamy „Szalom Aleichem” oraz „Eszet Chail”. 2. Opłukany i osuszony kielich napełniamy po brzegi koszernym winem. 3. Stojąc wokół szabatowego stołu, gospodarz bierze kielich z winem w prawą rękę i odmawia Kidusz. 4. Wieczorem spoglądamy na palące się świece a następnie wymawiając błogosławieństwo nad winem na kielich. 5. Po zakończeniu zebrani odpowiadają „Amen”. 6. Gospodarz wypija większą część wina z kielicha, pozostałą część mogą wypić inni uczestnicy kolacji. Pamiętajmy, że: · Wino można zastąpić koszernym sokiem winogronowym. · Nie należy nic jeść ani pić przed Kiduszem – od zachodu słońca w piątek, lub od zakończenia modlitwy porannej w sobotę. · Jeżeli nie mamy wina lub soku winogronowego można odmówić Kidusz nad chałką lub chlebem – należy jedynie umyć przedtem ręce i zamiast błogosławieństwa nad winem powiedzieć błogosławieństwo „Hamoci”. · Wino pozostałe w kielichu można wykorzystać do zrobienia kolejnego pod warunkiem dopełnienia kielicha świeżym winem.