Chała

r.
Pieczenie chały jest jedną z micw skierowanych przede wszystkim do kobiet. HAFRASZAT CHALLAH, czyli oddzielenie kawałka ciasta przeznaczonego do upieczenia chałki jest pięknym przykładem "kobiecej" micwy. Tora mówi nam (Bamidbar 15:20): „...Jako pierwocinę z ciasta waszego wydzielajcie cząstkę na daninę...". Za czasów świątynnych ta część ciasta trafiła do Kohena. Obecnie, pieczą chałę, przed oddzieleniem kawałka ciasta najpierw recytujemy błogosławieństwo "Baruch Ata Adonoi Eloheinu Melech Haolam Asher K'dishanu B'mitzvotav V'tzivanu L'hafrish Challah." Następnie oddzielamy część - około k'zayit (+/- wielkość kieliszka). Następnie spalamy ten oddzielony kawałek zawinięty w folię aluminiową w piekarniku (foliasłuży, by piekarnik nie wchłaniał zapachu spalenia). Natomiast pieczenie chały jest zajęciem bardzo przyjemnym, odprężającym i nieskomplikowanym - kobiety niewątpliwie mają frajdę 😊. Oto przepis: Składniki: 2.3 kg przesianej mąki 60 gram świeżych drożdży 2 łyżki stołowe grubej soli 4 1/4 szklanki ciepłej wody (można dodać jeszcze trochę dla bardziej miękkiego ciasta) 3/4 szklanki oleju 1 1/3 szklanki cukru 5 żółtek. Wykonanie: Rozpuść drożdże w 1 szklance ciepłej wody i dodaj 1 łyżkę stołową cukru. Wymieszaj. Kiedy pokażą się bombelki, oznacza to, że drożdże zaczęły juz działać. W połącz sól, 2/3 mąki, olej, cukier, żółtka, wodę, na końcu dodając drożdże - można użyć mikser. Ustaw mikser na średnie obroty i miksuj przez 12 minut. Kiedy zobaczysz, że ciasto zaczyna się formować, dodaj pozostałą mąkę do miksera i kontynuuj mieszanie. Przełóż ciasto do bardzo dużej, dobrze natłuszczonej miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2- 3 godziny lub póki podwoi swoją objętość. (Opcjonalnie: “zbij” ciasto po 1 godzinie i odstaw by ponownie wyrosło). Odziel kawałek ciasta i powiedz błogosławieństwo (jw). Uformuj ciasto w warkocz lub w jakikolwiek kształt który tradycyjnie używa / lubi rodzina. Na przykład: Chała pleciona z sześciu wałków ciasta. Podziel całe ciasto na 4 części by zrobić 3 duże chały i 6 małych bułeczek. By zrobić chałę plecioną na sześć, podziel jedną z dużych części na 6 małych kawałków. Każdy z nich uformuj, rolując, w ok. 30-centymetrowy wałek. Połącz czubki wałków z sobą i umieść dwa wałki po prawej stronie, dwa pośrodku i dwa po lewej stronie. Przełóż środkowy-lewy wałek do góry podczas gdy środkowy-prawy pozostaje na swoim miejcu na dole. Złap wałek ze środka i wewnętrzny wałek z lewej strony i przeciągnij zewnętrzny lewostronny wałek pod spodem. Teraz przenieś środkowy-lewy wałek do góry a środkowy-prawy w dół, po czym złap wałek ze środka wraz z wenętrznym wałkiem z prawej strony i przeciagnij zewnetrzny prawostronny wałek pod spodem. Teraz przenieś środkowy-lewy wałek w dół a środkowy-prawy w górę, po czym złap wałek ze środka wraz z wenętrznym wałkiem z lewej strony i przeciagnij zewnętrzny lewostronny wałek pod spodem. Powtarzaj metodę plecienia "na dół – w górę – pod" aż do zakończeń wałków. Wtedy załóż ściśle końcówki wałków pod chałę.