Ciasto na Tu BiSzwat

r.
Smakołyk tu-biszwatowy - keks z suszonymi owocami:
 
Główne składniki:
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- 10 gramów proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu (chyba, że ktoś nie lubi, to nie...)
- 150 gramów (około 1 i 1/2 szklanki) orzechów - na przykład, kombinacji orzechów laskowych (przepołowionych ostrym nożem) oraz orzechów włoskich i blanszowanych migdałów grubo posiekanych
- 200 gramów (około 1 i 1/2 szklanki) suszonych owoców - na przykład, papai, 2 daktyli, rodzynek, moreli i suszonej żurawiny etc.
Przygotuj ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia.
W misce wymieszaj brązowy cukier, jajka, mąkę, olej, proszek do pieczenia i ew. cynamon.
Mieszaj, aż powstanie ciasto. Następnie dodaj orzechy i suszone owoce.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki.
Wypiekaj w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez +/- 40 minut lub do zrumienienia.
Ostudzić i wstawić do lodówki (można zostawić w lodówce do następnego dnia).
Pokroić w grube plastry, a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.