Szakszuka

26 Styczeń, 2020 r.
SZAKSZUKA: Danie „do wszystkiego” oraz podstawowy element tzw „izraelskiego śniadania” też idealny posiłek na każdą porę dnia - klasyczna izraelska potrawa z jajek Czas przygotowania - 30-60 min Trudność - łatwa Rodzaj - parwe, wege, niski poziom węglowodanów, bezglutenowe, bez laktozy. Szakszuka to idealne danie, gdy chcesz przygotować i zjeść coś świeżego i stosunkowo szybkiego, co możesz zrobić ze składników, które prawdopodobnie już masz w domu. Co najlepsze - „pasuje do wszystkiego”: na śniadanie, lunch lub kolację, a jeśli masz nadchodzących niezapowiednych wcześniej gości, jest to łatwy sposób na zaimponowanie i przyjemny, towarzyski sposób jedzenia. Składniki 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • Sól (koszerna)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe.
  • 3 pomidory (lepiej obrane ze skórki), pokrojone w kostkę
  • 1 (15 uncji) sos pomidorowy (425 gramów)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka kmineku
  • ⅛ łyżeczki. pieprz cayenne
  • Czarny pieprz - szczypta
  • 6-8 jaj
  • Zielona natka pietruszki
UWAGA: Powyższe składniki - to „klasyka”, w praktyce dopuszczalne są zmiany, np cykoria, zamiast papryki lub dodatkowo, można użyć też innych przypraw według smaku własnego etc.  Przygotowanie
  • Użyj dużej, szerokiej, bezpiecznej dla piekarnika patelni. Podgrzej ją na średnim „ogniu”. Dodaj kilka łyżek oleju na patelnię i podsmaż cebulę, aż będzie półprzezroczysta. Dodaj czosnek i posyp solą i podsmażaj  przez kolejne kilka minut, aż czosnek będzie pachniał.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, aż zacznie mięknąć (w razie potrzeby dodaj trochę więcej oliwy). Dodaj koncentrat pomidorowy i podduś przez kolejne kilka minut. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora ew. sos pomidorowy, wodę, paprykę, kminek, pieprz cayenne i trochę soli. Gotuj na średnim i niskim poziomie przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć i redukować.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 ° C.
  • Skosztuj sosu i dostosuj przyprawy do smaku. Użyj grzbietu łyżki, aby zrobić wcięcia w mieszance pomidorów i rozbijaj na nich jajka w odstępach na całej patelni. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przenieś patelnię do piekarnika na 8-10 minut, aż białka się zetną, a żółtka nadal będą miękkie.
  • Udekoruj świeżą natką pietruszki i mżawką oliwy z oliwek. Podawaj z ciepłym chrupiącym chlebem (aby namaczać go w tym  pysznym sosie - pycha!).

udostępnij