Kidiusz

18 Wrzesień, 2013 r.

Szabat rozpoczyna się ceremonią nad kielichem wina, by wypełnić przykazanie „Pamiętaj o dniu Szabatu by go uświęcać...”. Kidzusz jest ceremonią oddzielającą, ale i łączącą (ale nie jednoczącą!)pracowity tydzień i dzień wypoczynku. W nieco zmienionej formie jest on powtórzony następnego ranka, po modlitwie porannej. Kidusz jest rozpoczęciem posiłków szabatowych – kolacji i obiadu. Wieczorem Kidusz składa się z trzech części: 1) trzech wersetów z Księgi Rodzaju przypominających o „odpoczynku” Boga po stworzeniu świata, 2) Błogosłąwieństwa nad winem, 3) Błogosławieństwa dziękującego za przykazanie Szabatu.

Kidusz w dzień zawiera wersety z Księgi Wyjścia oraz błogosławieństwo nad winem. Jak zrobić Kidusz: 1.    W piątek wieczorem śpiewamy „Szalom Aleichem” oraz „Eszet Chail”. 2.    Opłukany i osuszony kielich napełniamy po brzegi koszernym winem. 3.  Stojąc wokół szabatowego stołu, gospodarz bierze kielich z winem w prawą rękę i odmawia Kidusz. 4.  Wieczorem spoglądamy na palące się świece a następnie wymawiając błogosławieństwo nad winem na kielich. 5.    Po zakończeniu zebrani odpowiadają „Amen”. 6.  Gospodarz wypija większą część wina z kielicha, pozostałą część mogą wypić inni uczestnicy kolacji. Pamiętajmy, że: ·   Wino można zastąpić koszernym sokiem winogronowym. ·  Nie należy nic jeść ani pić przed Kiduszem – od zachodu słońca w piątek, lub od zakończenia modlitwy porannej w sobotę. ·  Jeżeli nie mamy wina lub soku winogronowego można odmówić Kidusz nad chałką lub chlebem – należy jedynie umyć przedtem ręce i zamiast błogosławieństwa nad winem powiedzieć błogosławieństwo „Hamoci”. ·  Wino pozostałe w kielichu można wykorzystać do zrobienia kolejnego pod warunkiem dopełnienia kielicha świeżym winem.