Szakszuka
r.
SZAKSZUKA:
Danie „do wszystkiego” oraz podstawowy element tzw „izraelskiego śniadania” też idealny posiłek na każdą porę dnia - klasyczna izraelska potrawa z jajek
Czas przygotowania - 30-60 min
Trudność - łatwa
Rodzaj - parwe, wege, niski poziom węglowodanów, bezglutenowe, bez laktozy.
Szakszuka to idealne danie, gdy chcesz przygotować i zjeść coś świeżego i stosunkowo szybkiego, co możesz zrobić ze składników, które prawdopodobnie już masz w domu. Co najlepsze - „pasuje do wszystkiego”: na śniadanie, lunch lub kolację, a jeśli masz nadchodzących niezapowiednych wcześniej gości, jest to łatwy sposób na zaimponowanie i przyjemny, towarzyski sposób jedzenia.
Składniki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- Dobrej jakości oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- Sól (koszerna)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe.
- 3 pomidory (lepiej obrane ze skórki), pokrojone w kostkę
- 1 (15 uncji) sos pomidorowy (425 gramów)
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka kmineku
- ⅛ łyżeczki. pieprz cayenne
- Czarny pieprz - szczypta
- 6-8 jaj
- Zielona natka pietruszki
- Użyj dużej, szerokiej, bezpiecznej dla piekarnika patelni. Podgrzej ją na średnim „ogniu”. Dodaj kilka łyżek oleju na patelnię i podsmaż cebulę, aż będzie półprzezroczysta. Dodaj czosnek i posyp solą i podsmażaj przez kolejne kilka minut, aż czosnek będzie pachniał.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, aż zacznie mięknąć (w razie potrzeby dodaj trochę więcej oliwy). Dodaj koncentrat pomidorowy i podduś przez kolejne kilka minut. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora ew. sos pomidorowy, wodę, paprykę, kminek, pieprz cayenne i trochę soli. Gotuj na średnim i niskim poziomie przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć i redukować.
- Rozgrzej piekarnik do 190 ° C.
- Skosztuj sosu i dostosuj przyprawy do smaku. Użyj grzbietu łyżki, aby zrobić wcięcia w mieszance pomidorów i rozbijaj na nich jajka w odstępach na całej patelni. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Przenieś patelnię do piekarnika na 8-10 minut, aż białka się zetną, a żółtka nadal będą miękkie.
- Udekoruj świeżą natką pietruszki i mżawką oliwy z oliwek. Podawaj z ciepłym chrupiącym chlebem (aby namaczać go w tym pysznym sosie - pycha!).