Pesach – przygotowanie kuchni

r.

Przygotowanie - kaszerowanie kuchni do Pesach

Ze skarbnicy „Szulchan Aruch”

1. Zlewozmywak ceramiczny, porcelanowy lub metalowy emaliowany wykaszerować się nie da. Należy go dokładnie umyć i włożyć do niego na okres przygotowań potraw na Pesach oraz cały okres świąteczny metalowy lub plastikowy zlew.

Suchy metalowy zlew można wykaszerować polewając go wrzątkiem, a następnie niezwłocznie przesuwając po jego powierzchni gorącym kamieniem lub kawałkiem żelaza. (Do tego momentu nie powinno się go używać przez 24 godziny.) Metalowy zlew można wykaszerować też w następujący sposób: umyć go dokładnie, wytrzeć do sucha i przeciągnąć po całej powierzchni ogniem palnika lutownicy (libun kal).

Zaleca się również wlanie do otworu odpływowego zlewu żrącą substancję chemiczną, która zniszczy nagromadzony tam chamec.

2. Gałki kranów w kuchni należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem. Konieczne jest również umycie samego kranu, a jeżeli jest to kran również do gorącej wody, trzeba otworzyć kran do końca, a gdy się rozgrzeje, zalać go wrzątkiem.

Zaleca się wymianę filtra na kranie, a jeśli nie jest to możliwe, należy go całkowicie wyjąć.

3. Palniki/ fajerki kuchenki należy kaszerować metodą libun gamur. Jest to jednak niezwykle trudne, ponieważ są one zwykle są one powleczone materiałem ogniotrwałym. Dlatego jeśli nie ma możliwości zastąpienia ich na okres Pesach, kuchenkę należy przykryć blachą (grubą alu-folią) z otworami na palniki.

Fajerki należy zdemontować i dokładnie wyczyścić każdą część, zwłaszcza otwory, przez które dopływa gaz. Następnie należy palniki ponownie złożyć, ponownie je założyć i zapalić gaz, pozostawiając go na chwilę zapalonym, aby palniki się dokładnie przepaliły.

Uchwyty zaworów gazowych należy dokładnie wyczyścić i umyć. Każdy, kto chce uniknąć choćby najmniejszego podejrzenia złamania zakazów dotyczących chamecu podczas Pesach, zawija je w folię.

4. Płytę grzejną należy dokładnie umyć z zewnątrz i wytrzeć do sucha, a następnie włączyć na pełną moc, aby się  rozgrzała do czerwoności.